fbpx

Новата школа за едрење за возрасни на Јахтинг Клуб „Ohrid Lake Sailing“ е отворена за пријавување!

Јахтинг клубот „Ohrid Lake Sailing“ сега нуди уникатна можност за сите кои сакаат да научат да едрат тука, на нашето Охридско Езеро. Нашата школа за едрење е отворена за сите возрасти и нуди интензивна седумдневна обука во групи од максимум четири кандидати, или по договор со кандидатите 2 викенди!

Обуката е водена од наши лиценцирани инструктори за inland и inshore едрење со меѓународната сертификација на ISSA (International sailing school association). Секој ден, во текот на седумте дена, ќе имате 5-6 часа директно на водата, учејќи сè што ви треба да знаете за управување со едрилица.

Во текот на обуката ќе се научите на многу важни вештини и процедури, вклучувајќи:

 • Запознавање со едрилицата и нејзините составни делови
 • Check in, check out процедури
 • Управување на едрилица со мотор
 • Пристанување и испловување од пристаниште
 • Теорија на едрење
 • Подигање на едра
 • Едрење во ветар и промена на правец
 • Едрење на бочен и крмен ветар
 • Подесување на едра
 • Сидрење на бова и сидро на отворено со мотор и со едра
 • Маневри во случај на човек во вода
 • Метерологија и локални ветрови
 • Навигација, сообраќајни правила на вода и безбедност на вода
 • Основни врзувања на јазли

По завршување на курсот, кандидатот ќе добие “Inland skipper” сертификат издаден од ISSA. Ова е меѓународно призната дозвола со која може да изнајмувате и управувате јахти до 15м должина во внатрешни води како езера и реки и истотака до 2NM од брег. (Во Македонија призната е само македонската пловидбена дозвола)

Оваа обука ги отвора вратите за учествување во интерни регати на клубот, регати на Охридското Езеро и во странство како и можност за напредна обука за “Inshore skipper” во Грција. Дополнително, сите “Inland skippers” ќе имаат можност за изнајмување на едрилица на Охридското Езеро за лична употреба со попуст од 50% на комерцијалната цена.

Цената на обуката се менува во зависност од бројот на учесници во групата, со максимум од четири лица. За група од четири лица, цената е 250 евра по лице, за три лица е 325 евра, и за две лица е 450 евра. Сите цени вклучуваат практична обука на едреница, причник “Inland skipper”, маица со лого на клубот, како и вода и кафе за време на обуката. Напомена: потребна задолжителна членарина во јахтинг клубот во износ од 1500 денари/годишно.

Во текот на летото, предвидени се следните термини за обука:

 • 7 дневна континуирана обука
 • 14 – 20 Јул.
 • 05 – 11 Авг.
 • 26 Авг. – 01 Септ.
 • 16 – 22 Септ.
 • 23 – 29 Септ. (2 слободни места)
 • “Sailing school” викенди:
 • 16-17 Септ, 23-24 Септ. и 30 Септ. – 01 Окт.

Овие датуми може да бидат прилагодени според потребите на групата. Во случај да ви одговараат термините, ве молиме да се пријавите што поскоро.

Времето е идеално за едрење, и ние ве очекуваме да се приклучите на нашата едриличарска заедница. Научете нешто ново, исполнете ги вашите авантуристички амбиции и направете уникатни спомени кои ќе ви останат засекогаш.

За повеќе информации за школата и програмата, ве молиме контактирајте нè на бројот 070 249 497. Ве очекуваме во вода! ⛵